Tuesday, April 3, 2012

I LOVE MALACCA and I LOVE U

Assalamualaikum...

End of March : 31st March 2012 : bukan lah tarikh keramat orang nak dok datang meminang ke ape -.- But it were a very very super duper date that i've really enjoyed the moment with my gurl together. FIY, tempat persinggahan kami tu tak adalah sejauh atau se mahal mana pun tapi yang mahal itu adalah kenangan yang dok ada kat dalam ingatan dan hati ni. Melaka je pun -.- TAPI best ape!!!

Almost one year tak jumpa akhirnya date di atas merupakan tarikh yang terbaik untuk dijadikan sebagai tarikh sejarah lah buat orang nogori tu jojak kan kaki dia balik kat Melaka walaupun untuk beberapa jam sahaja. wink wink.. EXCITED!!! perasaan tu dah ada since sebelum jumpa lagi even baca 'semes' @ sms pun dah senggih-senggih sambil baca. excited sampai insane beberapa minit kejap -.-. hari hari buat countdown sendiri sebab dah tak sabar nak jumpa gegurl gegurl ni. <------ words favourite haida.. hihihi

mata bertentang mata ... kini tibalah masanya ... oh! its were very lovely moment for us. hahaha dan bermula lah journey 3 anak dara sunti ke bandar Melaka. masa tu aku pun terasa macam pelancong luar sebab dah lama tak turun jalan jalan dekat town #ayat menipu# . dengan riangnya kami macam kanak-kanak Ribena yang mcm ikut rombongan tu berjalan sana sini. dari hujung Dataran Pahlawan sampai ke hujung Jonker Walk.  jadi, cakap banyak tak guna kan ..jeng jeng jeng pic pic comel di bawah...



IT TELLS EVERYTHING















syukur. sebab kita dapat berjumpa.berborak borak. berjalan jalan. berdating dating. berlawak lawak. bermain mata mata. happy yang teramat. and aku dah tinggalkan satu memory yang funny dekat korang masa melintas tu. dan aku juga dah jatuh malu bila kena bergambar dengan tourist yang handsome tu. malanganya tourist tu dapat pic aku tapi aku tak dapat pic dia..keciwa sikit..hihihihi


p/s: buat pertama kali kat blog ni tempel pasal diri sendiri// ashamed -.-


Read More

Thursday, March 22, 2012

i'll marry you

Assalamualaikum...


Marrying, isn’t as simple as ABC.

It’s not simply a union between two hearts, but also between two families. There are things that you might have to tolerate just because your couple’s family requests so.

You might have dreamt of a different dream wedding, but it turns out that when you want to realise it, things go a different direction. Don’t worry. It happens. Just make sure that whatever it comes out as, it won’t be a obstruction to other things, and most importantly your happiness.

Read More

To My Future To Be...

Assalamualaikum...



I Love You because...
 You Love Him
because of your faith in Him which means loving 
because you have faith in Him as I do in His plans,
for us and our future

I Love You because...
you remind me of Him
because it was Him that made us meet 
that caused coincidences
that caused things to happen

I Love You because...
of your faith in Him 
which means loving your faith and thus 
I love not you 
but your faith

I Love You because...
of how much you hold true to the Quran and Sunnah
of which are left behind by our beloved
Prophet Muhammad s.a.w.


I Love You because...
you tell me when adversity strikes
when troubles come non-stop,
these are opportunities that He has given to us
so that we remain patient and remember Him

I Love You because...
you are a Muslim that
loyal to Him first 
and not me

Muhammad Khairy Farhan
Read More

Our Love against Your Hate


 STOP KILLING INNOCENT CHILDREN
Read More

Monday, March 19, 2012

TAKDIR






Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam 'kan berakhir, hari 'kan berganti
Takdir hidup 'kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam 'kan berakhir, hari 'kan berganti
Takdir hidup 'kan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini

sedih itu takdir...suatu hari nanti kita akan redha jua
Read More

CARA SOLAT DHUHA

Assalamualaikum...

solat Dhuha dikatakan sebagai 'pembuka rezeki' seperti yang dinyatakan oleh Rasulullah saw. ia merupakan amalan sunat kepada kita sebagai umat untuk melakukannya..walaupun ia bukan solat yang wajib kita lakukan tapi bakyak kaifiat yang diberikan dalam solat ini.

Drp Abu Hurairah, Sabda Nabi saw, "Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah saw) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur" (riwayat Bukhari, Muslim dan Thabarani). 

"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."



Bilangan rakaat solat ini adalah diantara 2 hingga 12 rakaat (2 rakkat 1 salam). waktu yang dianggarkan adalah diantara jam 8.00 pagi sehingga jam 11.00 pagi.

CARA RINGKAS SOLAT DHUHA.
NIAT  :
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

BACAAN RAKAAT PERTAMA : Al-fatihah  dan surah As-Syams (surah pendek pun dibolehkan)



BACAAN RAKKAT KEDUA : Al-fatihah dan surah Ad-Dhuha paling afdhal (surah pendek pun dibolehkan)

DOA SELEPAS SOLAT DHUHA : 


video

Read More

Sunday, March 18, 2012

YOU are my BEST FRIEND till JANNAH...

video


saya dedikasikan video ini khas buat sahabat baik saya SITI ROHAIDA ABDUL KARIM

Dia adalah insan yang begitu banyak berkongsi rahsia dan rasa bersama saya.
Insan yang selalu bersama saya saat jatuh bangun di zaman kolej..
Insan yang begitu gagah untuk berdamping dengan saya...
Insan yang tidak pernah buta dengan persahabatan..
Insan yang begitu banyak bersabar sepanjang bersama saya..
Insan yang begitu banyak mengetahui sedih perit hati ini..
Insan yang banyak berkongsi ketawa dan duka saya..
Insan yang begitu Superb bagi saya..
Insan yang banyak menegur akan kesilapan saya...
Insan yang menjadi pelengkap kepada saya..

Dialah sahabat yang begitu kuat mengenggam tangan ini ke jalan kebaikkan..
Sahabat yang sentiasa menghulurkan pertolongan walaupun kami sudah berjauhan...

syurga dunia saya selepas keluarga saya...

YA ALLAH..SYUKUR KE HADRAT MU KERANA MENGURNIAKAN AKU SAHABAT SEINDAH BELIAU.
Read More