Tuesday, April 3, 2012

I LOVE MALACCA and I LOVE U

Assalamualaikum...

End of March : 31st March 2012 : bukan lah tarikh keramat orang nak dok datang meminang ke ape -.- But it were a very very super duper date that i've really enjoyed the moment with my gurl together. FIY, tempat persinggahan kami tu tak adalah sejauh atau se mahal mana pun tapi yang mahal itu adalah kenangan yang dok ada kat dalam ingatan dan hati ni. Melaka je pun -.- TAPI best ape!!!

Almost one year tak jumpa akhirnya date di atas merupakan tarikh yang terbaik untuk dijadikan sebagai tarikh sejarah lah buat orang nogori tu jojak kan kaki dia balik kat Melaka walaupun untuk beberapa jam sahaja. wink wink.. EXCITED!!! perasaan tu dah ada since sebelum jumpa lagi even baca 'semes' @ sms pun dah senggih-senggih sambil baca. excited sampai insane beberapa minit kejap -.-. hari hari buat countdown sendiri sebab dah tak sabar nak jumpa gegurl gegurl ni. <------ words favourite haida.. hihihi

mata bertentang mata ... kini tibalah masanya ... oh! its were very lovely moment for us. hahaha dan bermula lah journey 3 anak dara sunti ke bandar Melaka. masa tu aku pun terasa macam pelancong luar sebab dah lama tak turun jalan jalan dekat town #ayat menipu# . dengan riangnya kami macam kanak-kanak Ribena yang mcm ikut rombongan tu berjalan sana sini. dari hujung Dataran Pahlawan sampai ke hujung Jonker Walk.  jadi, cakap banyak tak guna kan ..jeng jeng jeng pic pic comel di bawah...



IT TELLS EVERYTHING















syukur. sebab kita dapat berjumpa.berborak borak. berjalan jalan. berdating dating. berlawak lawak. bermain mata mata. happy yang teramat. and aku dah tinggalkan satu memory yang funny dekat korang masa melintas tu. dan aku juga dah jatuh malu bila kena bergambar dengan tourist yang handsome tu. malanganya tourist tu dapat pic aku tapi aku tak dapat pic dia..keciwa sikit..hihihihi


p/s: buat pertama kali kat blog ni tempel pasal diri sendiri// ashamed -.-


Read More

Thursday, March 22, 2012

i'll marry you

Assalamualaikum...


Marrying, isn’t as simple as ABC.

It’s not simply a union between two hearts, but also between two families. There are things that you might have to tolerate just because your couple’s family requests so.

You might have dreamt of a different dream wedding, but it turns out that when you want to realise it, things go a different direction. Don’t worry. It happens. Just make sure that whatever it comes out as, it won’t be a obstruction to other things, and most importantly your happiness.

Read More

To My Future To Be...

Assalamualaikum...



I Love You because...
 You Love Him
because of your faith in Him which means loving 
because you have faith in Him as I do in His plans,
for us and our future

I Love You because...
you remind me of Him
because it was Him that made us meet 
that caused coincidences
that caused things to happen

I Love You because...
of your faith in Him 
which means loving your faith and thus 
I love not you 
but your faith

I Love You because...
of how much you hold true to the Quran and Sunnah
of which are left behind by our beloved
Prophet Muhammad s.a.w.


I Love You because...
you tell me when adversity strikes
when troubles come non-stop,
these are opportunities that He has given to us
so that we remain patient and remember Him

I Love You because...
you are a Muslim that
loyal to Him first 
and not me

Muhammad Khairy Farhan
Read More

Our Love against Your Hate


 STOP KILLING INNOCENT CHILDREN
Read More

Monday, March 19, 2012

TAKDIR






Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam 'kan berakhir, hari 'kan berganti
Takdir hidup 'kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam 'kan berakhir, hari 'kan berganti
Takdir hidup 'kan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini

sedih itu takdir...suatu hari nanti kita akan redha jua
Read More

CARA SOLAT DHUHA

Assalamualaikum...

solat Dhuha dikatakan sebagai 'pembuka rezeki' seperti yang dinyatakan oleh Rasulullah saw. ia merupakan amalan sunat kepada kita sebagai umat untuk melakukannya..walaupun ia bukan solat yang wajib kita lakukan tapi bakyak kaifiat yang diberikan dalam solat ini.

Drp Abu Hurairah, Sabda Nabi saw, "Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah saw) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur" (riwayat Bukhari, Muslim dan Thabarani). 

"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."



Bilangan rakaat solat ini adalah diantara 2 hingga 12 rakaat (2 rakkat 1 salam). waktu yang dianggarkan adalah diantara jam 8.00 pagi sehingga jam 11.00 pagi.

CARA RINGKAS SOLAT DHUHA.
NIAT  :
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

BACAAN RAKAAT PERTAMA : Al-fatihah  dan surah As-Syams (surah pendek pun dibolehkan)



BACAAN RAKKAT KEDUA : Al-fatihah dan surah Ad-Dhuha paling afdhal (surah pendek pun dibolehkan)

DOA SELEPAS SOLAT DHUHA : 


video

Read More

Sunday, March 18, 2012

YOU are my BEST FRIEND till JANNAH...

video


saya dedikasikan video ini khas buat sahabat baik saya SITI ROHAIDA ABDUL KARIM

Dia adalah insan yang begitu banyak berkongsi rahsia dan rasa bersama saya.
Insan yang selalu bersama saya saat jatuh bangun di zaman kolej..
Insan yang begitu gagah untuk berdamping dengan saya...
Insan yang tidak pernah buta dengan persahabatan..
Insan yang begitu banyak bersabar sepanjang bersama saya..
Insan yang begitu banyak mengetahui sedih perit hati ini..
Insan yang banyak berkongsi ketawa dan duka saya..
Insan yang begitu Superb bagi saya..
Insan yang banyak menegur akan kesilapan saya...
Insan yang menjadi pelengkap kepada saya..

Dialah sahabat yang begitu kuat mengenggam tangan ini ke jalan kebaikkan..
Sahabat yang sentiasa menghulurkan pertolongan walaupun kami sudah berjauhan...

syurga dunia saya selepas keluarga saya...

YA ALLAH..SYUKUR KE HADRAT MU KERANA MENGURNIAKAN AKU SAHABAT SEINDAH BELIAU.
Read More

Friday, January 20, 2012

IBU



Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.


Bayi itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”

Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”

Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.

Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”

Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”. 

Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat.

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu.


Read More

INSAN TERPENTING

KAWAN BAIK
SUSAH UNTUK DICARI
SANGAT SUSAH UNTUK DITINGGALKAN
DAN MUSTAHIL UNTUK DILUPAKAN


kawan itu maknanya luas. ada yang selalu bersama-sama dengan kita dan ada yang kejap ada kejap tak ada macam chipsmores tu. baik dari zaman kanak-kanak mahupun sampai kita tua kita akan bertemu dengan setiap orang yang pasti akan menjadi kawan baik kita ataupun kawan kita yang suam-suam kuku jer. kawan baik biasanya bermula dari kawan yang biasa ataupun luar biasa. mungkin pada permulaan kita rasa bakal kawan baik kita 'infuture' tu pelik semacam or garang macam singa. betul kata pepatah. TAK KENAL MAKA TAK CINTA DAH KENAL RAPAT GILER!. dalam dunia ni paling kurang pun Allah aka kurniakan kita seorang kawan yang baik dan memahami kita sepanjang hayat kita. hidup kalau tak berteman pasti sunyikan..fitrah manusia yang memerlukan kasih dan sayang sebab itu Allah kurniakan kita kawan. 

ada diantaranya yang berkawan since childhood lagi sampai ke tua. ada juga yang berkawan yang pada mula-mulanya hangat membara bak kata 'DIA LAH BFF AKU SAMPAI MATI' tapi aka\hirnya tersungkur di tengah padang bola. apa boleh buat, setiap pertemuan pasti ada perpisahan dan setiap perkenalan pasti ada pertengkaran. semua perkenalan yang terbina di antara kita dalam persahabatan akan menjadikan kita lebih matang serta lebih menghargai sesebuah perhubungan itu. impian setiap manusia mereka menginginkan persahabatan itu kekal samapi ke hayat tua mereka tapi ia mungkin akan terjadi dan mungkin jua tidak. tapi ia tidak mustahil sebab ada jugak yang kawan dari kecil then sampai ke tua hingga anak cucu plus cicit pun kenal.


lazimnya, kawan baik ni adalah insan yang selalu hadir bersama-sama dengan kita setelah mak, ayah and adik beradik kita. malah, kawan baik adalah merupakan insan yang pertama untuk kita meluahkan perasaan kita terutamanya di kalangan anak-anak muda kini. tapi ingat, kita perlulah bergaul serta memilih kawan baik yang baik peribadi dan akhlaknya. kerana kawan itu adalah cermin diri kita. SIAPA KITA PADA MASA DEPAN ADALAH LIHAT DARIPADA SIAPA KAWAN KITA PADA HARI INI. tapi tak bermakna kita perlu menjadikan kawan kita yang kurang  baik peribadinya sebagai musuh. cuma, jadikannya sebagai suatu sempadan kepada kita. malah Islam tidak melarang kita sekalipun untuk bergaul dan memilih rakan. cuma bergantung pada diri kita sendiri dalam bagaimana mencorak sesuatu perhubungan itu. 







Read More